Bakfoder.
 

Bakfoder är den delen av fodret som slits mest på skon, d.v.s. längst bak si skon där hälen är. Om man inte låter skorna torka tillräckligt mellan användningarna slits bakfodret ut snabbt. Då lägger man på ett nytt skinnbakfoder utanpå det gamla. Det nya är bara ca 1 mm tjockt så det påverkar inte storleken på skorna. Har man slitit för länge på ett trasigt bakfoder kan man behöva laga den inre bakkappan först som stabiliserar hälen. Då handlar det mest om att göra skon skön att gå i. Stabiliteten som gått förlorad när bakkappan gick sönder kan vi inte återställa. 
   Är de gamla hällapparna utslitna eller stelnade och svarta byts de ut mot nya fräsha, med en liten dämpande skumgummiplatta under.

När är det dags att sätta i nytt bakfoder?

När det gått hål på det gamla fodret är det dags. Gå INTE för länge med trasiga bakfoder för ganska snart börjar man slita på bakkappan. Bakkappan är "stabilisatorn" som sitter mellan fodret och ovanlädret och som ger hälpartiet sin stabilitet. När den går sönder (slits ut eller spricker) tappar man stabiliteten och den kan aldrig återställas helt. Vi lappar ihop och lagar bakkappan så gott som går, mest för att det ska vara slätt och jämnt, innan vi sätter i nya bakfoder utanpå, och syr fast dem.