Halvsulning


Halvsulning
 görs oftast på randsydda skor och betyder att man skär bort främre halvan av slitsulan på skorna och skarvar på en ny slitsula i samma material som tidigare. Är skorna randsydda syr man även fast den nya sulan.
Vi börjar med att plocka bort den gamla slitna sulan in till hålfoten och skära av den. Sedan plockas alla gamla stygn (om de är sydda) bort. Om man inte gör det kommer den nya sömmen perforera randen i onödan så den tar slut snabbare. Om man däremot tar bort den gamla tråden och frilägger stygnhålen kommer de flesta av de nya stygnen hamna i de gamla hålen så man sparar på randen. Sömmen blir dessutom mycket snyggare.

Sedan granskas fyllnadsmaterialet som oftast är kork, och byts ut om det behövs. Man granskar även randsömmen och kollar att den är bra. Är den skadad lagar man det.

En skarv på ca 4 cm slipas på båda ytorna (orginalsulan vid hålfoten och på den nya sulan som ska sättas på). Skarven slipas som en kil som fasas ut.                       Nya sulan                                                                          Orginalet

Båda ytorna limmas och den nya sulan pressas fast under hårt tryck. En kanal fräses ut runt hela sulan för att slutligen sys fast mot randen.

Slutligen ska sulan slipas till, målas och poleras.


När är det dags att halvsula skorna?

Om man vänder på skon så sulan är uppåt och känner med tummen vid trampdynan (som oftast slits ner först), kan man ofta känna när den börjar bli tunn. Tryck och rör tummen lite fram och tillbaks så känner man ofta hur tjock sulan verkar vara. Misstänker man att den är max 1 mm tjock är det dags att halvsula dem.
  Har det blivit hål i sulan är det definitivt dags. Fortsätter man gå på sulan då kommer fyllnadsmaterialet (oftast kork i randsydda skor) slitas ut och måste då bytas, och när det är utslitet börjar man slita på bindsulan. Den går ej att byta, så om det händer är det i princip bara att kassera skorna.