Sparsulning.  

Sparsula är en tunn gummisula som man limmar fast utanpå den främre delen av skons slitsula. Det går även att lägga på sparsulor som täcker hela slitsulan om det är skor som inte har någon klackbas.

Man sätter ofta sparulor på lädersulade skor för att skydda lädersulan från slitage eller för att ge bättre grepp. Har skorna en klack som är delvis i läder (3/4 läder, 1/4 gummi) rekommenderas alltid att man även byter ut klacklappen mot en i gummi.

Sitter det en sparsula på skorna redan som blivit tunn eller slitits ut börjar man med att ta bort den. Sulan slipas sedan ren och ruggas upp (endast ca 0,5 mm ytterst) för att limmet ska bita. Sparsulorna limmas sedan fast på skorna och slipas till, målas och poleras.

När är det dags att sätta på sparsulor?
När de gamla sparsulorna börjar se riktigt tunna ut, eller när de börjar "bubbla sig", eller rent av när det gått hål på dem. 
Har du skor utan sparsula går det alltid att sätta på nya. Ju förr desto bättre dock. Har du köpt ett par nya lädersulade skor och vet att du vill ha sparsulor på dem är det bästa att göra det direkt, så du sliter minimalt på orginalsulan.