• Skinnlagret

  Skinnlagret

  Crockett & Jones skinnlager innehåller alla typer av skinn de jobbar med och är mycket stort. Det är termostatreglerat för att hålla perfekt temperatur och har vattenspridarsystem i taket för att hålla exakt rätt luftfuktighet. Förutom lite krokodil- och cordovanskinn, används uteslutande kalvskinn. Vanligast är kalv som är 3 månader gammal. Då är skinnet tillräckligt utvecklat och har absolut bäst hållfasthet, och samtidigt minst ärr från taggtråd och insektsbett. Crockett & Jones föredrar djur som inte stressats före avlivningen. Då får man mindre ytliga märken efter förstorade blodkärl. Tyvärr kan man inte välja sådant eftersom ALLT skinn enbart är en slaggprodukt från köttindustrin. I England äter man inte kalv av någon anledning så nästan allt skinn kommer från Tyskland, Belgien eller Frankrike.

 • Clicking

  Clicking

  En stor del av Crockett & Jones modeller skärs fortfarande ut för hand av s.k "clickers" efter det klickande ljudet kniven ger ifrån sig när den slår emot mallen. Skärborden har alla söderläge med enorma fönster för att man ska få bra ljus och kunna se alla eventuella fel och märken i skinnet. De modeller som säljer bäst kan man låta göra stansknivar till, vilket sparar mycket tid men är extremt dyrt. När en ny modell tas fram är det lite av en chansning om man ska våga göra stansar. Säljer den inte tillräckligt bra förlorar man på den modellen. Enbart de absolut bästa bitarna av skinnet används. Man slänger bort ca 50-55% av varje hud.

 • Closing

  Closing

  Alla ovanlädersdelar skärflas (tunnas ut i kanterna), limmas och sys ihop (closing). På den här våningen hittar man alla de små extramoment som sätter Crockett & Jones på allra högsta plats i sin kategori av skor. Man sparar ingenstans när det gäller att göra en perfekt sko.

 • Lining

  Lining

  Nästan hela ovanlädret förstärks innifrån med linne för att skon ska behålla sin form under hela dess livstid och inte säcka ihop och bli ful efter några år. Alla utsatta punkter och sömmar på skon förstärks extra. Varje sådant här moment kräver en extra hantverkare och ett extra tidskrävande steg i processen. Här slås även snörhål ut, och öljetteras.

 • Läster

  Läster

  Efter "the closing" är ovanlädret färdigt och man tar fram lästen som skon ska spännas över för att få sin form. Lästen sitter i 4 veckor under hela bottningsprocessen. Då "sätter" sig skinnet bättre och skon håller formen bättre.

 • Bindsula

  Bindsula

  Bindsulan fästs med spikar under lästen. Bindsulan har ett väldigt starkt band fastlimmat runt kanten. I detta bandet sys ovanlädret, fodret och randen sedan fast. Förr skars två skåror i bindsulan som veks upp och flikarna limmades ihop för att man skulle ha något att sy randsömmen i. Detta är en av de två förbättringarna man gjort i tillverkningen sedan man började tillverka randsydda skor. Alla andra förändringar man gjort har visat sig vara sämre och man har alltid återgått till ursprungsmetoden. Detta innebär att man på Crockett & Jones fortfarande tillverkar skor på exakt samma sätt som man gjorde för 60 år sedan (om inte längre)

 • Bakkappa

  Bakkappa

  Innan ovanlädret spänns över lästen lägger man in förstärkningar under tån och i hälen. I hälen lägger man fortfarande en hälkappa i läder, men under tån använder man nuförtiden termoplast. Tåhättan i termoplast är den andra av de två förändringarna man gjort i tillverkningen sedan 50-talet. Tåhättan lägger man för att tån alltid ska behålla sin ursprunsform, och hälkappan är viktig för att skon ska behålla sitt "clip", d.v.s. förmågan och stödet att hålla hälen på plats i skon. Om man slarvar med skohorn eller tar av sig skorna genom att trampa på hälen med den andra skon förstör man lätt fibrerna i hälkappan och hela bakkappan blir sladdrig och förlorar sin stabilitet.

 • Bakkappa 2

  Bakkappa 2

  Bakkappan pressas under värme i en särskild form för att omedelbart efteråt kylas ner. Då "sätter" sig bakkappan ordentligt och den håller formen och stabiliteten i många många år.

 • Pinning

  Pinning

  Ovanlädret spänns över lästen (pinning). Förr gjordes detta för hand och hela ovanlädret spikades tätt runtom skon. Numera gör en maskin jobbet, och antingen "sys" ovanlädret fast tillfälligt med ståltråd, eller limmas. Innan ovanlädret kan spännas ut över lästen ligger det i en ångbastu för att bli genomfuktigt så det inte spricker eller blir fult. När detta är gjort plastas skon in för att skydda ovanlädret under resten av tillverkningen.

 • Randsöm

  Randsöm

  Nu sys ovanläder och foder fast mot bildsulan med en s.k Goodyear welting maschine, efter uppfinnaren Goodyear. Detta momentet skiljer ut Crockett och de flesta andra tillverkare mot de allra lyxigaste skorna, som t.ex Gaziano & Girling, Edward Green och John Lobb Paris, som väljer att sy denna söm för hand. Detta gör de skorna mycket dyrare men knappast särskilt mycket bättre. Här ligger mycket av kraften i Crockett & Jones låga pris. Klicka på bilden för att se ett filmklipp.

 • Korkfyllning

  Korkfyllning

  Hålrummet som bildas under bindsulan fylls upp med kork för att kunna formas efter bärarens fot och få sin unika passform. Man lägger även dit en stabiliserande "gelänk" i trä, för att sulan inte ska säcka ihop under klackfronten, och ge skon extra stabilitet. Man spikar även fast en "krans" i läder runt klacken för att fylla ut efter randen.

 • Avlappssöm

  Avlappssöm

  Sulor limmas fast och ett spår fräses ut runt sulan för att försänka sömmen i så den inte slits av omedelbart. Sedan sys sulan fast mot randen med en s.k. avlappningsmaskin. På Handgrade Collection skärs först en sned skåra i sulan som viks upp för att sys i. Sedan fäller man tillbaks fliken så sömmen döljs och skyddas ytterligare. Både undertråd och övertråd går genom upphettade vaxtråg för att tråden ska bli starkare, men framför allt för att sömmen ska låsa sig själv i varje knut. Detta betyder att även om man sliter av sömmen kommer sulan ändå sitta kvar. Av alla randsydda skor vi lagat på Davidsons Skomakeri är Crockett & Jones helt överlägsna när det gäller denna detalj. Det är MYCKET svårt att dra bort även en gammal sula med helt nedsliten söm på en Crockett & Jones. Klicka på bilden för att se ett filmklipp.

 • Sulputs

  Sulputs

  Klackbaser limmas och spikas fast. Sulkanterna fräses och klackarna slipas. Sulan slipas till snyggt och man färgar och vaxar både sulkanter, klackkanter och undersulan.

 • Polish

  Polish

  Varje par Crockett & Jones handpoleras med skokräm och ges en "burnished" yta, vilket man gör med trasborstar som värmer skokrämen så den "bränner" skinnet lätt och får ett vacket "djup" och en viss "flammighet". Här ses varje sko över noggrant och man åtgärdar alla eventuella missar i utputsningen som gjorts tidigare. Hittar man mista lilla fel som inte kan åtgärdas märks skorna med "SUBS", d.v.s. Substandard och säljs på rean i London eller i fabriksbutiken.

 • Packning

  Packning

  Skorna packas i lådor tillsammans med två skopåsar, och skickas till Davidsons Skomakeri i Uppsala för att exponeras snyggt i butiken, eller säljas direkt till en lycklig Crockett & Jones-bärare.