Skovård

Låt skorna vila med skoblock.

Man säger att läder andas och det innebär att det finns massor av porer i skinnet som har förmåga att suga upp fukt och släppa ifrån sig det. Därför behöver alla skinnskor vila mellan varje användning för att kunna släppa ifrån sig fukten. När det händer tenderar skinn att vilja dra ihop sig vilket gör att en sko gärna "kryper ihop" och böjer sig i gångvecket, vilket ökar risken för sprickor i ovanlädret markant. Därför  ska man alltid använda skoblock när skorna vilar, för att behålla en snygg form och öka livslängden. Eftersom man täpper igen skorna med blocket och därmed förlänger torktiden ska man använda ett skoblock i opolerat trä, helst aromatisk ceder som är ett fett träslag och inte spricker lika lätt, och dessutom doftar gott. Träet hjälper till att torka skorna genom att suga upp en del av fukten. Aromatisk ceder har dessutom antibakteriella egenskaper som hjälper till att hålla skorna fräscha. 

Man brukar svettas ungefär 4-5 cl/fot om dagen och mycket av den fukten suger skinnet upp för att din fot ska kännas torr, men tillslut blir skinnet "mättat" och då behöver det torka upp till två dagar. Fuktigt skinn slits många gånger snabbare än torrt, så om du tar på dig ett par fuktiga skor, slits fodret ut mycket snabbt, och saltet i fukten dränerar ut garvsyror från skinnet så det torkar, blir hårt och spricker.

Använd dessutom gärna skohorn när du tar på dig skorna för att inte förstöra bakkappan. Mellan foder och ovanläder ligger en bakkappa i hårdare material än skinnet för att stabilisera bakdelen på skon och lättare "låsa fast den" mot foten. Genom att pressa i fötterna i ett par skor utan skohorn händer det lätt att denna förstärkningen viks eller knäcks och fibrerna i kappan bryts, eller att man rentav spräcker skinnet, och skon blir snabbt sladdrig och ostadig. Knyt därför alltid upp dina skor när du tar av dem så du slipper pressa i dem när du ska ta på dem igen. Du ska heller aldrig "trampa av dig skorna", genom att hålla fast den ena skons häl med sulan på den andra. Då trampar du ner bakkappan och fibrerna i den viks eller knäcks, och tappar snabbt sin stabilitet.

Steg 1. Rengöring. 

Torka bort ytlig smuts med en borste eller en fuktad trasa. Räcker inte det tar man Saphir Créme Renovateur. Den löser ytlig smuts som inte försvinner med fuktad trasa eller borste. Den ger dessutom en liten extra kick till skovården, genom att vårda fint på djupet, med sin lätta konsistens.

Behövs mer rengöring kan man tvätta bort översta lagret av skokräm, där det ofta med tiden fastnar smuts. Det gör man med Saphir Leather Cleaner på hushållspapper. Se till att skokrämen sugs upp i pappret och ta ett nytt rent papper och fortsätt proceduren tills hela skon är rengjord. När skorna är torra smörjer man in dem med Saphir Créme Renovateur, för att ge extra bra vård på djupet.

Behövs ännu djupare rengöring (när salt och/eller smuts trängt in på djupet i skinnet) är sista steget att tvätta skinnet på djupet med läderschampoot Saphir Omninettoyant Cleaner och vatten. Börja med att ta bort all gammal skokräm om det behövs, med Leather Cleaner. Tvätta sedan med Omninettoyant cleaner och vatten så skorna blir ordentligt blöta på djupet. Massera in schampoot med en svamp eller den mjuka borsten som följer med. Mocka skrubbas med en nagelborste. Skölj bort skummet och låt skorna torka ca 1 dygn i rumstemperatur med skoblock. Även här bor man smörja in dem med Saphir Créme Renovateur, för att ge extra bra vård på djupet.

Steg 2. Vård och impregnering.

Sk
innskor bör regelbundet tillföras fett för mjukgörande effekt, vax för glans och impregnering, och färgpigment för att återställa bortskavd färg. Detta gör du enklast genom att smörja skorna med skokräm av bra kvalitét. En bra skokräm innehåller allt skorna behöver för att få tillräcklig vård, återpigmentering, impregnering och glans.

För extra stark impregnering, t.ex för vandringkängor och skor ägnade åt promenader i mycket våt terräng, finns det speciella produkter, såsom vildsvinsfett, minkolja, silikonspray, etc. Dessa produkter har dock ofta nackdelen att de ger en kletig yta på skorna där smuts och damm fastnar och skorna blir snabbt fula. För snygga cityskor som behöver extra stark impregnering för snöslask och regn finns en polerbar impregneringspasta - Saphir Grease. Den lägger man med fördel under skokrämen och polerar upp den så mycket man kan innan man lägger på skokräm utanpå. Då får man en kraftig impregnering, men skorna ser ändå snygga och "city" ut - Inte kletiga och kladdiga.

Undvik i övrigt fett på "vanliga" skor. Där räcker en skokräm alldeles utmärkt. Lägg på ett tunt lager skokräm med en påstrykarborste, trasa eller svamp, och borsta in den med en hästhårsborste tills du får önskad glans. Eller låt krämen torka innan du polerar upp den med hästhårsborsten för att undvika att få för mycket skokräm i borsten och därmed gör den lite kladdig så den försämrar glanseffekten.

Någon gång ibland (ca 1 gång om året) kan det vara bra att tvätta bort gammal skokräm med Saphir Leather Cleaner. Sedan lägger man på Créme Renovateur och Créme 1925 igen. Efter ett tag ligger det nämligen så mycket vax på skorna att bivaxet i en bättre skokräm inte kommer åt att tränga in i porerna för den mjukgörande och vårdande effekten.

Mocka/nubuck.

Det yttersta lagret
på en skinnhuds utsida (där håren har suttit) kallas för narv. Det är oftast vad du ser när du ser en skinnsko. Om man vänder på det skinnet får du "köttsidan" vilket är mocka. Mocka kan också vara "spalt", dvs ett underliggande lager skinn som borstats till en snygg mockayta. Spalt är billigare än "vänt skinn" och har som regel sämre kvalitét 

Nubuck är narv som man slipat lätt på för att få bort den yttersta blanka ytan och ge en snygg mockaliknande känsla.

Mocka och nubuck kan inte smörjas med skokräm utan att förstöra utseendet. Därför kan man inte vårda dessa material på samma sätt som med skinn. Man kan dock hålla dem snygga genom att borsta dem försiktigt med mockaborste och spraya med en pigmenterad impregneringsspray. Då behåller man det "luddiga" utseendet, får bort smuts och damm och ger dem ny färg och lyster. Borsta inte överdrivet mycket, för mockaborsten som ofta har mässingsborst sliter lite grand på materialet. Om det inte är uppenbart att skorna behöver nytt pigment och du ändå är osäker på om de behöver impregneras är ett bra tips att blöta handen och stänka lite vatten på skon. Om vattnet lägger sig som droppar på skon och inte sugs in i skinnet, är den redan väl impregnerad, men om vattnet sugs in i skon behöver du spraya dem med impregneringsspray.

Hårda utanpåliggande fläckar som är svåra att få bort med en mockaborste kan man försöka slipa bort med en slipkloss för mocka - Gommadin. Gnugga klossen mot fläcken tills den slipats/gnuggats bort.
   Mocka/Nubuck som blivit väldigt smutsigt eller fått fläckar tvättas med en mockatvål eller mockaschampo. Tvätta hela skon (båda två), med Omninettoyant Cleaner och vatten och borsta in schampot på djupet med en nagelborste. Torka av skummet med en fuktig trasa eller skölj rent skon. Låt skorna torka med skoblock i rumstemperatur, och återpigmentera efteråt med Saphir Renovetine om det behövs. Avsluta alltid med att impregnera skorna med Super Invulner impregneringsspray. Även ljusa mockaskor kan ofta bli riktigt snygga igen. 


Skovårdsfilmer från Davidsons Skomakeri.

Här hittar du en smidig guide som hjälper dig välja rätt produkt för rätt ändamål.

"How to care for your Crockett & Jones shoes". En film från C&J